Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Le sem tagadhatná felmenőjét, és nem csak a szõkésbarna hajzuhatag ellenére is szembetűnő hasonlatossága miatt. Ugyanaz a hanghordozás, ugyanaz a lehengerlő modor, csibészes kamaszmosollyal megspékelve.

Nicolas Sarkozy francia elnök elsõ házasságából származó kisebbik fiának, Jean Sarkozynek a jelek szerint szintén vérében van a szereplés és a politika is. Alig 22 éves, de már a kormánypárti képviselõcsoport vezetõje Hauts-de-Seine megye közgyûlésében, apja annak idején csak 28 évesen tudott felkapaszkodni ilyen politikai magaslatra. Jeant a minap választották meg a frakció élére, méghozzá úgy, hogy az eleinte a színészettel kacérkodó, két éve viszont a párizsi Sorbonne-on jogi tanulmányokat folytató ifjabb Sarkozy kedvéért félreállították az eredetileg kiszemelt jelöltet. Bátyja, a 23 éves Pierre viszont a közelébe sem megy a politikának: Mosey mûvésznéven hiphopvideoklipeket készít.

Arra a kérdésre, hogy meghallgatta-e már apja új felesége, Carla Bruni megjelenés elõtt álló hanglemezét, azt válaszolta: nem volt rá ideje, mert az a "kiváltság" érte, hogy a megye hulladék- és szennyvízkezelési ügyeivel foglalkozhatott.

A kis Sarkozy pár hónapja mutatta meg elõször oroszlánkörmeit, amikor a helyhatósági választások elõtt az apját idézõ letámadásos módszerrel robbant be a politikába, és a sikkes párizsi elõvárosban, Neuilly-sur-Seine-ben puccsszerûen megbuktatta a kormányzó UMP ügyetlenül kampányoló listavezetõjét, David Martinon akkori elnöki szóvivõt.

A Sarko Juniornak becézett Jeant azóta a jobboldal egyik nagy reménységeként emlegetik pártberkekben. Dicsérik korát meghazudtoló érett gondolkodását és ösztönös kommunikációs könnyedségét. Profi módon kezeli a médiát is, legutóbb a konzervatív Le Figaro napilap internetes portálján arra a kérdésre, hogy meghallgatta-e már apja új felesége, Carla Bruni megjelenés elõtt álló hanglemezét, azt válaszolta: nem volt rá ideje, mert az a "kiváltság" érte, hogy a megye hulladék- és szennyvízkezelési ügyeivel foglalkozhatott.

Az apjánál magasabb Jean az államfõhöz hasonlóan rendre új csemegével szolgál a bulvársajtónak is. Nemrég jegyezte el barátnõjét, a híradás-technikai cikkeket és háztartási gépeket forgalmazó Darty áruházlánc alapító családjából származó Jessicát, akivel iskoláskoruk óta ismerik egymást. A menyasszony gyémántköves Tiffany gyûrût kapott, s a párizsi bulvárlapok szerint olyannyira nagy a szerelem, hogy Jessica kedvéért Jean a zsidó hitre való áttérést fontolgatja.

Felmelegítették azonban egy korábbi kínos ügyét is. Lapzártánk után tárgyalja a párizsi büntetõbíróság egy autótulajdonos keresetét, mert 2005-ben a Concorde téren Jean motorkerékpárjával hátulról beleszaladt a BMW-jébe, majd "sértõ taglejtések" után távozott a helyszínrõl, s nem hajlandó közremûködni a kár rendezésében. E botlás aligha töri derékba a látványosan indult politikai karriert, bár Jean egyelõre azt mondja, nem tekint távolabbra a hatéves mandátumnál, és még nem döntötte el, meddig marad a politikában.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó