Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Besançon, Franciaország keleti részén található város a Doubs folyó ölelésében. A várossal nem bántak kesztyűs kézzel őseink, mert 926 körül, alaposan feldúlták azt. A francia népi etimológia innen származtatja a vadembert, emberevő óriást jelentő „ogre" szót, mégpedig a hongrois, vagyis magyar szó eltorzulásából. Valójában a szó a latin orcus, azaz pokolbeli istenség származéka.

Besançon

Az egykori Franche-Comté-nak, a burgundiai grófságnak a szíve ez a 122 ezer lakost számláló város, csodás környezetben, a történelmi városközpont a Doubs kanyarulatában terül el. Felette a citadella, a XVII. században Vauban által épített erőd és dombok veszik körül, északnyugaton pedig hatalmas erdő határolja. A város a Doubs alkotta félszigeten épült, melyet meredek lejtőjű hegy zár el; a városba vezető Taillée és Malpas kapukat sziklába kellett bevágni.

Besançon 2

A város kétezer éves múltra tekint vissza, már Julius Cézár is felismerte stratégiai fontosságát. Előbb a burgundi királysághoz, később a német-római császársághoz tartozott. 1674-től kezdve francia város.

De ne feledkezzünk el a francia irodalom egyik vezéregyéniségéről, Victor Hugo-ról, aki 1802. február 26-án Besançon-ban látta meg a napvilágot. Ha már Besançon szülötteinél tartunk, meg kell említeni a mozgófénykép feltalálói, a Lumière testvéreket is.

Besançon Citadelle

Az Unesco Világörökség része a Citadelle de Besançon, mely egy állatkeret (Jardin zoologique) foglal magában.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó