Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Királyok, hercegek, grófok nyomában járhatsz, ha ellátogatsz Biarritzba, a francia tengerparti városkába. Csodálatos hangulatot áraszt magából, amellyel minden oda látogatót elkápráztat.

Biarritz

A spanyol határ melletti településen csodás villák pompáznak, amelyeket nem nyomnak el modern beton és üvegkolosszusok. A helyiek próbálják megmenteni a város egy részét olyannak, amilyennek III. Napóleon császár és felséges vendégei láthatták.

Biarritz-Grande-Plage 02

Biarritz, a kis halászfalu már I. Napóleon tetszését is elnyerte. A császár 1808-ban Josephine császárnéval látogatott ide először. A kellemes klíma, a homokos tengerpart és a szép fehér házikók később többször visszacsábították az uralkodópárt.

Eltelt 150 év, és Biarritz egy másik francia uralkodónak is megtetszett. Amikor III. Napóleon feleségül vette a spanyol szépséget, Eugenie de Montijót, úgy döntött, itt építi fel egyik rezidenciájukat. A falu mindkettejük szívéhez közel állt, mivel a francia és a spanyol kultúra hatása egyaránt érvényesült benne.

Biarritz-04

Tíz hónap alatt elkészült a hatalmas villa a tengerparton. A császárné imádta, mert itt nem kellett betartani a merev udvari etikettet. Uralkodása alatt a császári pár az egész európai arisztokráciát vendégül látta biarritzi estélyeiken és báljaikon a norvég, a belga, az angol, a spanyol király, de az orosz cár is megjelent. Az oroszok úgy megkedvelték Biarritzot, hogy Volkonszkij herceg ortodox templomot is építtetett.

1876 és 1881 között háromszáz ház készült el. Mindenki a legszebbet, a legnagyobbat akarta magáénak tudni. Az épületek egy része azóta elpusztult. A császárné villája például 1903-ban leégett. A helyén ma a Hotel du Palais (a Palota Szálló) áll.

Biarritz Hotel-du-Palais-Biarritz

Főleg az 1880-1929 között elkészült villák és kastélyok élték túl az idő és a háborúk viszontagságait. A belsőépítészeti munkák még a régi mesterek keze nyomát dicsérik. A kecses márványoszlopok, a faragott falambériák, a művészi falfestmények és a kristálycsillárok mindegyike igazi műremek.

Forrás: noiportal

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó