Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Bordeaux, délnyugat-franciaországi kikötőváros Gironde megyében, Aquitania régió fővárosa. Egyetemi város, politikai, gazdasági és egyházi központ, egy csodálatos, nyüzsgő, élettel és bájjal teli nagyváros.

Bordeaux 1

A város neve hallatán kétségkívül a bor jut elsőként eszünkbe. Nem véletlen ez a párosítás, hiszen a bordeaux-i borvidékek világszerte híresek. Ám ez a város a borokon kívül tud még mást is.

Franciaország dél-nyugati részén, Aquitániában, a Garonne-folyó két partján fekszik a nagyjából negyedmillió lakost számláló Bordeaux, melynek történelmi városrészét az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A klasszikus és neoklasszikus épületek harmóniája az elmúlt két évszázad során szinte semmit sem változott. Az utóbbi évtizedben már tudatosan fektetnek hangsúlyt arra, hogy a város hangulatát változatlan formában őrizzék meg továbbra is.

A várost kelták alapították i. e. III. században, majd száz évvel később a Római Birodalom része lett. A további évszázadokban több nemzet is uralma alá hajtotta a várost. Az V. században a gótok, később a frankok, majd azután az arabok foglalták el a települést. A XII. században angol uralom alá került és háromszáz éven keresztül így is maradt, ez a fellendülés időszaka volt Bordeaux-nak, az egyetemet is ekkor alapították.

Bordeaux 2

A XV. század derekán került francia kézre a város, ekkor épült a két erődítmény, a Chateau de la Trompette és a Chateau du Há. XI. Lajos ekkor visszaadta a város kiváltságait. A XVI. és XVII. században vált Bordeaux a francia humanizmus központjává, de a területen ugyanúgy dúltak a vallásháborúk, mint az ország többi részén és ez viszonylagos hanyatlást hozott magával gazdasági szempontból. A XVIII. században kezdte kihasználni a város kikötővárosi minőségét és ekkor indult virágzásnak a tengeri kereskedelem.

A francia forradalom ideje alatt girondisták településévé vált a város, majd Robespierre uralma alatt rettenetes megtorlásban részesült a település. Napóleon uralma alatt kontinentális zárlat alá került a város, mely igen nagy hanyatlásnak volt az előjele, tekintve, hogy Bordeaux bevétele főként a tengeri kereskedelemből származott.

A világháborúk idején Bordeaux volt a francia kormány ideiglenes székhelye, egészen addig míg a várost el nem foglalták a német csapatok, hogy tengeralattjáró bázist telepítsenek. A háborút a város viszonylag kevés rombolással vészelte át.

Bordeaux eglise saint-michel

Érdekes látnivalók a város templomai. A Szent András katedrális, mely a XI. században épült, a Szent Mihály Bazilika, mely a XV. szádból származik, továbbá a Sainte-Croix templom a XII. századból és a Saint Pierre templom. Érdemes még a város Nagy Színházát is megtekinteni.

A Nagy Színház épületét 1780-ban fejezték be. Érdekessége a belsejében található 12 hatalmas korinthoszi oszlop 12 szoborral, melyek a kilenc múzsát és a három istennőt – Juno, Minerva, Vénusz – ábrázolják. A felújítások során visszaállították eredeti kék-arany színű belsejét. A Színház a neoklasszikus építészet egyik első darabja. A Színházban működik ma a Nemzeti Balett és Opera is.

Szent Mihály bazilikaFranciaország második legmagasabb műemléke a Szent Mihály bazilika 100 méteres tornya, mely a középkori egyházi építészet szép példája. Az 1400-as évekből származó gótikus, szabadon álló harangtorony tetejéről káprázatos kilátás nyílik a városra.

A Saint Seurin bazilika a város legelegánsabb és egyben legrégibb temploma. Eredete a 4. századba nyúlik vissza és bár kissé kopottasnak tűnik, mégis meghatározó része a városnak. Benne található egy gyönyörűen faragott pápai trónszék és a Meroving-dinasztia kriptája a család ősi síremlékeivel, mely már önmagában érdemes arra, hogy tegyünk itt egy látogatást.

A Szent András katedrálist II. Orbán pápa kezdte építtetni a 11. század végén. A későbbi építkezéseknek köszönhetően a kezdeti román stílusjegyek mellett nagyobbrészt gótikus külsőt kapott. A katedrális kétségkívül magasztos látványt nyújt. Harangtornya a 15. századi Pey-Berland torony, mely a katedrálistól elkülönülve áll. A torony látogatható, egész Bordeux balátható a tetejéről. A katedrális, a Saint Seurin és a Szent Mihály bazilika az UNESCO Világörökségének részei.

Bordeaux rue-sainte-catherine

Bordeaux sétálóutcája, a Saint CatherineBordeux életteli nagyváros lévén számos lehetőséget kínál a vásárlásra vagy akár csupán egy kellemes sétával egybekötött kirakatnézegetésre. A Saint Catherine a város sétálóutcája, kilométer hosszan tele üzletekkel, éttermekkel és kávézókkal. Európa leghosszabb bevásárlóutcájában az egyszerűtől a luxust kínáló boltokig mindent megtalálhatunk.

Bordeux pezsgő kulturális életet él. A város számtalan rendezvénynek és fesztiválnak ad otthont egész évben. Közülük természetesen a legjelentősebb a Bor Fesztivál, ahol a borok, a finom ételek és a kellemes hangulat szerelmesei kapcsolódhatnak ki. Számos program és tradícionális aquitániai produkció színesíti a kulturális kínálatot.

A városba látogató turisták olcsó és exkluzív szállások közül is bőven válogathatnak igény szerint. Bordeux a művészetek és a kultúra iránti elkötelezettsége mellett számos látnivalót kínál az utazóknak. A mintegy 300 éven át angol fennhatóság alatt álló város történelmi épületeivel, a múltnak a jelent is átszövő szálaival és persze első osztályú boraival tökéletes úti cél.

Forrás: internet

 

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó