Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Carcassonne város Franciaország déli részén, Languedoc-Roussillon régióban, Aude megye székhelye. A település Európa legnagyobb középkori várát mondhatja magáénak.

Carcassonne bizonyos szempontból minden képzeletet felülmúl, hiszen mára kevés olyan hely maradt a világon ahol a látogatók igazi középkori hangulatú világba csöppenhetnek. Az UNESCO által világörökségnek nyilvánított Carcassone vára ilyen lenyűgöző hely.

Carsassonne

Carcassonne erődített városa egy középkori építészeti komplexum, mely az Aude folyó jobb partján fekszik. Ez a középkori fallal körülvett város, melynek eredete visszanyúlik a gall-római korba, híres dupla várfaláról, mely közel 3 km hosszú és ötvenkét tornyot számlál, amelynek első bástyáit még a rómaiak építették a Kr. e. III-IV. században, majd a XIII. században - a spanyolok betörésétől tartva - Szent Lajos erősítette meg. A középkorban a város közel 4000 lakost számlált, de egy-egy ostrom idején akár 10000 ember is védelmezte falait.

A város a XIX. században Prosper Merimée írónak köszönhetően került a figyelem középpontjába. Az ő mentőhadjárata nyomán kapott megbízást Viollet-le-Duc építész a vár újjáépítésére, akinek keze nyomát a párizsi Notre-Dame is őrzi. Neki köszönhető, hogy ma szinte teljes épségben állnak a tornyok, a lépcsősorok, a bástyák, a várfalak.

Carcassonne új - a középkori vár falai alatt elterülő - városában ma közel ötvenezren élnek, a vár falain belül viszont csak 350-en.

Carcassonne  chateu

Tudjátok onnan ereded Carcassonne város neve?

Egy helyi legenda szerint Nagy Károly öt éven át sikertelenül ostromolta a várost, amikor annak védője, Carcas úrnője a vár utolsó gabonaszemeit megetette egy disznóval, majd a pukkadásig teli kocát lehajíttatta Károly katonái elé. A császár elámult, hogy a városnak még mindig ilyen óriási élelmiszer-tartalékai vannak, és nyomban fegyverszünetet javasolt. Carcas úrnője a jó hírre győzedelmes kürtszóval válaszolt. Innen ered a vár neve: „Carcas sonne", azaz „Carcas zeng".

 

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó