Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Séta a sikátorokban, a parkban, a lenyűgöző középkori várban, belecsöppenni a francia történelem egy darabkájába...ez a Château de Chantilly.

Le-chateau-de-Chantilly

Párizstól északra, alig 25 km-re található a chantilly kastélymúzeum. 240 hektáros ősparkot és ritka kincseket őriz a második Louvre-ként emlegetett reneszánsz stílusban épült kastély. A Chantilly kastély tulajdonképpen amolyan hercegi kastély, roppant impozáns, hiszen egy tó partján áll, és sok kis épületből, toronyból áll, igen tagolt, mint egy csipke. A XIV. században épült hercegi kastély hatalmas kerti mulatságok, bálak és vadászatok színhelye volt.

Fénykorát a XVII. és XVIII. században élte, amikor tulajdonosa a Bourbon-Condé család volt. A király sosem lakott itt, csupán vendégségben járt ide. A jól ismert akkori főszakács, Vatel - akinek nevét a tejszínhab felfedezéséről az egész világ ismeri és a franciák chantilly-i krémnek nevezik -, körül egy legenda is kering. A mende-monda szerint, azért követett el öngyilkosságot, mert késve tálalta fel a királynak a halat.

A francia forradalom alatt lerombolták a kastélyt és csak a XIX. században építették újjá az eredeti stílushoz hasonlóan. A 15 ezer műtárgyból álló, legnagyobb francia magángyűjteményt Aumale herceg a birtokkal együtt 1884-ben a tudományos akadémiának megfelelő Institut de France-ra hagyományozta, azzal a feltétellel, hogy azt meg kell nyitni a nagyközönség számára, és egyetlen darabját sem adhatják el, és nem is kölcsönözhetik más múzeumoknak.

Chateau de Chantilly reflection

A kastély harminc teremből áll, mellette egy óriási lovarda található. A két épület között a XVIII. századi park különleges szökőkútjaival kápráztatja el az oda látogatókat.

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó