Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

A Pierrefonds-i kastély, mintha tündérmeséből lépett volna elénk.

Château de Pierrefonds

Az egyik legszebb és legrégibb franciaországi kastély. Párizstól száz kilométerre északra, Compiègne és Soissons között található az egykori Valois tartományban. Philippe-Auguste idejében, 1181-ben csatolták ezt a területet királyi birtok alá. Ezt követően kezdődött el ennek a csodálatos kastélynak az építése.

Jóval később, 1371-ben V.Károly ajándékozta a Valois grófságot Louis 'léans második fiának születésekor. 1392-ben VI. Károly megtébolyodik, a királyság bizonytalanná válik, de a kastély folyamatosan lakott: V. Henrik, VI. Károly, Antoine d'Estrées, Richelieu, etc. birtokolják.

Pierrefonds-i kastély

A XVIII. században elhagyatottá lesz, 1798-ban kerül kalapács alá és nemzeti vagyonná minősül.

1810-ben I. Napóleon visszavásárolja a kastélyt, majd közel negyven év múlva ismét a történelmi emlékek listájára kerül.

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó