Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Egy francia város, amely nem csak a mustáráról híres

Dijon

Burgundia évszázadokon át önálló hercegség volt. Jó Fülöp nevéhez a németalföldi régiók egyesítése kötődik, de Merész Fülöp vagy Félelemnélküli János nevét is szívesen emlegetik arrafelé. A római korban Divio néven létezett ott település. A város a középkorban vált gazdaggá, ami ma visszaköszön a műemlék házak díszes homlokzatáról, a háztetők értékes színes-mázas cserepeiről vagy a számtalan köztéri szoborról.

Dijon 200 ezer lakosú város, ahol római diadalív is épült, és számtalan középkori, favázas épület maradt az utókorra. A szűk és lezárt utcákon ingyenbuszokat közlekedtetnek, amelyekre bárki felszállhat. A Francois-tér mellett, a város közepén muzeális értékű körhinta forog. Ezek egykor a párizsi divat hatására készültek, és hagyománytiszteletből fennmaradtak.

A katedrálist az 1200-as évekig ötször építették át, akkor még területileg a városon kívülre esett. Végleges formáját az 1700-as évek végén nyerte el. A domborműveket a francia forradalom idején leverték a falról, majd a XIX. században pótolták.

Dijon

Az egyedülálló itáliai hatást tükröző Notre-Dame-templomot 1220-ban kezdték építeni, és bő két évtized alatt elkészült. A hármas kapuzat előtt előcsarnok áll, a megszokott rozetta helyett pedig velencei típusú ablakokon érkezik a fény. Benn a Németalföldön szőtt faliszőnyegek és a világhírű, fekete Madonna-szobor kínál kulturális ínyencséget. A templom falára faragott kőbagoly megérintésekor a legenda szerint lehet valamit kívánni, ami a fáma szerint teljesülni fog. A bagoly egyébként jellemző madara a városnak: a járdákon rézbaglyok mutatják a haladási irányt, majd egy nagyobb méretű madár egy számot mutat.

(Kovács D. István írása)

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó