Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A független Pew kutatóközpont frissen nyilvánosságra hozott, széles körben végzett vizsgálata szerint 1,57 milliárd muzulmán hitű ember él a Földön.A független Pew kutatóközpont frissen nyilvánosságra hozott, széles körben végzett vizsgálata szerint 1,57 milliárd muzulmán hitű ember él a Földön.

A kutatás a maga nemében egyedülálló: 200 országból gyűjtött adatokon alapul.

A muzulmánok kétharmada Ázsiában, 20 százalékuk a Közel-Keleten és Észak-Afrikában él. Indonéziában a lakosság 88 százaléka, 203 millió ember - az összes muzulmán 13 százaléka - él.

A pakisztáni 174 millió muzulmán a lakosság 96 százalékát teszi ki; az indiai 161 millió pedig 13,4 százalékot.

A Pew szerint Franciaországban 3,5 millió muzulmán él.

 

A muzulmánok jelentős többsége, 87-90 százalék szunnita - szemben a 10-13 százalék síitával. A tanulmány kitér arra is, hogy a 154-200 millió síita muzulmán közül 70 millióan élnek Iránban.

A Közel-Kelet és Észak-Afrika vonatkozásában Egyiptom a legjelentősebb, míg a Szaharától délre eső országok közül Nigériában él a legnagyobb számú muzulmán.

A Pew szerint Európában kb. 38 millió muzulmán él; ebből 16 millió Oroszországban, 4 millió Németországban, 3,5 millió Franciaországban.

Az amerikai földrészeken - Észak-, Közép- és Dél-Amerikában - 4,6 millió muzulmán él, amelyből a többség - 2,5 millió - az Egyesült Államokban.

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó