Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Fort Boyard egy erőd, amely Aix és Oléron szigetei között, a Pertuis d’Antioche szorosban, Franciaország nyugati partjánál fekszik. 61 méter hosszú, 31 méter széles. Falai 20 méter magasak.

Az erőd szerkezetét először a francia fegyveres erőknek szánták. XIV. Lajos kezdte volna építését 1661 és 1667 között. Vauban márki, hadmérnök tábornagy a következőt mondta: „Uram, könnyebb volna a Holdba harapni, mint ilyen helyen, ilyen erődöt építeni.”

Az erőd szerkezetének építése nem kezdődött meg 1801-ig. Napóleon alatt azzal a céllal kezdték építeni, hogy védjék a partot (különösen Rochefort fegyvertárát) az idegen (különösen a brit) haditengerészettől.

Abban az időben az ágyúk csak kis távolságban hatottak, és Oléron és Aix szigetei között túl nagy volt a távolság, hogy feltartóztassák a behatoló ellenséges hajókat.

További műszaki nehézségek miatt (kőblokkokat kellett leereszteni a homokos tengeri ágyba apály idején, de a puha talajban a kövek már saját súlyuk miatt is megsüllyedtek). A tervet 1809-ben felfüggesztették.

Kattints, nézd meg a Google térképen!

Az építkezést 1837-ben Lajos Fülöp király idején folytatták, az Egyesült Királysággal megújult politikai feszültség miatt. Befejezésekor, 1857-ben az erődítmény 250 ember számára elegendő helyet biztosított.

Az építmény elkészülésének idején azonban az ágyúk már nagymértékben fejlődtek, s így feleslegessé tették az erődöt. 1871-től egy ideig börtönként használták, majd végleg elhagyták. Az erőd állaga idővel reromlott, falai omlásnak indultak. 1961-ben a város vezetése eladta az erődöt Charente-Maritime megyének. Hat évvel később, 1967-ben az erőd maradványai között forgatták Kalandorok („Les Aventuriers”) című francia filmet.

1988-ban egy (Magyarországon is vetített) televíziós játék előkészítéseként felújították. Bevezették a villanyt és felújították az épületszerkezetet. A felújítási munkálatok 1989-ben fejeződtek be. A show felvételeit 1990-ben kezdték meg.

Itt játszódik a cikk megjelenésének idejében a népszerű vetélkedősorozat péntek esténként, melynek címe: Fort Boyard. Lásd a videót. Az ügyességi játék némileg emlékeztet a JSF (Jeux Sans Frontières / Játék Határok Nélkül) című népszerű vetélkedő sorozatra.

A 2010-es évad legizgalmasabb pillanatai:

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó