Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

La Cathédrale Notre-Dame de Chartres est un des principaux monuments français et en tout cas l'un de ceux qui symbolise le mieux l'architecture religieuse du Moyen-Age en France. 

A Chartres-i (e: sártr) katedrális az egyik legjelentősebb francia műemlék és mindenképpen egyike azoknak, amelyek a leghűebben jelképezik Franciaország középkori vallási építészetét.

Elle est classée au patrimoine mondial de l'UNESCO en 1979. Elle se situe sur un plateau dominant le cours de l'Eure, ses clochers s'élèvent à plus de 110 mètres de haut, elle est visible de très loin car le pays environnant, la Beauce, est complètement plat. 

A Világörökségnek 1979 óta része. A katedrális egy magaslaton található, amely az Eure folyóra néz;  tornyai 110 méter magasak, amelyek messziről láthatók, mert a környező terület, a Beauce, teljesen sík.

C'est une cathédrale gothique qui est considérée comme la mieux conservée et la plus représentative, bien qu'elle soit construite avec les techniques de l'architecture  romane. La cathédrale a été construite au début du XIIIème siècle sur les ruines d'une précédente cathédrale romane qui avait été détruite lors d'un incendie. 

Nagyon jó állapotban fennmaradt és egyike a legreprezentatívebb gótikus katedrálisoknak, annak ellenére, hogy román stílusú technikával készült. A székesegyház a XIII. század elején épült egy korábban, tűzvészben elpusztult katedrális maradványain.

Henri IV fut le seul roi de France à être sacré dans cette cathédrale.

IV.Henrik volt az egyetlen francia király, akit ebben a katedrálisban koronáztak meg.

Source : Internet

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó