Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Aquitaine régió gyöngyszeme vagy inkább mondjuk azt, zöld szeme ez az égiggérő fenyőkkel társított terület.

paysage foret 1

Nyugat-Európa legnagyobb kiterjedésű erdősége Aquitaine régióban, mely összekapcsolja Gironde, des Landes és Lot-et-Garonne területeit.

carte Landes

Az erdőség nyolcvan százalékát fenyő alkotja egy millió hektárnyi területen, tölgy-, szil-, és hársfa valamint gesztenye társulásokkal vegyítve.
A fenyőket még a XVIII. században telepítették, hogy megkössék a homokos dűnéket és a vizes élőhelyek talaját. A nyolcvanas évekig még űzték a gyantacsapolás (le gemmage) "művészetét", amely abból állt, hogy felsértették a fenyők törzsét, ahonnan a gyanta (la résine) egy - a fára rögzített - tartályba csorgadozott.
Ma már nem művelik ezt a foglalkozást és a gascogne-i fenyőt papírgyártásra használják.

1999-ben és 2008-ban hatalmas vihar pusztított ezen a környéken, letarolva a forêt des Landes mintegy húsz százalékát. (2009-ben magam is láttam ennek a minden képzeletet felülmúló pusztításnak a nyomait.)

dune-du-pila

Ez a szemetgyönyörködtető erdőség egészen az óceánig húzódik, körülölelve a sokak által ismert Dune du Pyla-t, Európa legmagasabb homokdűnéjét.

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó