Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Favázas házak (les maisons à colombages), XVI. századi épületek az elzászi fővárosban.

La petite France

La Petite France Strasbourgban

A városnegyed neve a "l'hospice des vérolés" -re (vérbajos himlő) utal. A negyed a XV. század vége felé épült, azzal a rendeltetéssel, hogy az Olaszországból hazatérő beteg, szifiliszes katonáknak menedéket adjon. Sok katona és maga a király is nemi betegségben szenvedett, ezért I. Ferenc (François Ier) alapított itt kórházat a betegek számára, mert Strasbourg még a Saint-Empire-ben szabad város volt. Ennek a betegségnek a közismert neve a "mal français" , azaz francia betegség, mert Strasbourg lakossága szentül meg volt győződve arról, hogy erről maguk a franciák tehetnek.

A város magisztrátusa úgy döntött, hogy elkülönítik a várostól ezeket a betegeket egy bőrgyári épületben. A kifejezést - "La petite-France" -, a lakosok ragasztották a kórházra, majd az idő múlásával az egész városnegyed átvette ezt az elnevezést. Ma már pozitív jelentéssel.

A hajdan halászok, molnárok tímárok lakta terület egyike a legjobban megörzött városkáknak, festői kilátással az Ill-re és tipikus elzászi házaira, három évszázad különleges varázsával elkápráztatva látogatóit.

la petite-france-strasbourg

Szakadjunk el végre, ettől a régi időkbe visszanyúló, nem éppen pozitív tartalmú elnevezéstől és csodáljuk meg a környéket. Sétáljuk körbe a favázas házakat, csodáljuk meg a a középkori házak tükörképeit, a XVI. és XVII. századi gazdagon díszített épületeket.

La Petite France egy kerület Strasbourg történelmi negyedében. 1988 óta a Világörökség része.

 

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó