Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Lyon, a Rhône-Alpes régió és Rhône megye fővárosa, Franciaország középső részén, a Hexagon második legnagyobb városa, 1,3 millió lakossal. 

Lyon 1

Már a XVI. században ismertté tette a selyemszövés és kelmefestés. A Selyemúton érkező kereskedők jelenlétéből és változatos igényeiből éppúgy hasznot húzott, mint az Alpok közelségéből vagy Provence zöldségeskertjeiből.

Lyon Hôtel-Dieu

A rómaiak Kr. e. 43-ban Lugdunum néven kolóniát alapítottak a Saône folyó jobb partján, mely hamarosan Gallia fővárosává, és Róma után a birodalom második legnagyobb városává emelkedett. 100 000 ember élt itt, amikor 197-ben Septimus Severus az ellene lázadt várost felgyújtatta, keresztény lakóit megölette.
Ezután az egykori főváros hosszú időre a jelentéktelenség homályába süllyedt. Az 5. században népesült be a Saône és a Rhône közötti földnyelv, a mai Lyon középpontja, s lett a burgundi királyság székhelye. 1032-ben a német császár birtokába került, de az igazi uralmat az érsek gyakorolta a város fölött. A 15. században vásártartási jogot kapott, s ezzel új korszak kezdődött Lyon életében. A 16. században iparosok, kereskedők telepedtek le a városban, mely a középkor végére a posztó- és selyemszövés központjává fejlődött. Az iparűzés és az évenkénti négy vásár olyan jövedelmező volt, hogy egész városnegyedek épültek ki egységes reneszánsz stílusban. A lyoni selyem a 18. századra már világhírűvé vált, ám a 19. századi iparosítás, a gépi szövőszék kiszorította a manufaktúrákat.

Lyon óváros

1998-ban az UNESCO az egész óvárost, mintegy 500 hektárnyi területet védelem alá helyezte.

Lyon a szélőségek városa is: jól megfér egymás mellett a modern operaház és a reneszánsz óváros, a sík és dombos vidék, a műemlékek és az ipari területek valamint a kopár betonépítmények és a zöld területek.
A város két folyó, a Saône és Rhône keresztezi. Kettejük közül a Saône szeszélyesebb, kacskaringósabb (úgy mondják, nőiesebb).

Lyon Saône et Rhône

Számtalan oroszlán szobor található a városban, amelyre a lyoniak éppoly büszkék, mint a lyoni akcentusra vagy az óváros jellegzetességei közé tartozó - a sötét és titokzatos utcácskákba vagy belső udvarokba torkolló - részben fedett átjárókra (les traboules).
A templom, az operaház, a Saint-Jean-katedrális, a városháza vagy az Hôtel-Dieu (a 17-18. századból fennmaradt kórház), ezek Lyon legfőbb látnivalói közé tartoznak.

Lyon cathedrale-saint-jean

Érdekesség a város történelmében, hogy amikor a bazilikát építették, sokaknak nem tetszett, hogy egy egyházi épület lett a város legmagasabb pontja. Ezért aztán 1892 és 1894 között felépítették a Fourvière-i fémtornyot, amely 392 méteres magasságával azóta is a város legmagasabb építménye. A torony a párizsi Eiffel-toronyhoz hasonlít, és azóta – ironikus módon – ugyanúgy Lyon meghatározó építménye és jelképe, mint a bazilika, amelynek ellenében létrehozták.

Lyon la tour fourviere

A régió leghíresebb borfajtája a Beaujolais nouveau. A Beaujolais nouveau borok jellemzője, hogy kevés ideig erjesztik, és gyorsan palackozzák őket. Emiatt világos, könnyű vörösbor a végeredmény, a piros gyümölcsök aromájával.

Lyon a mozi szülővárosa. Itt készítette Louis Lumière első filmjét 1895-ben. A Lyon-i Lumière Fesztivál a régi és az új mozi ünnepe.

Említsük meg a város neves szülöttjéről elnevezett Saint-Exupéry repülőteret is, amelyről alig húsz perc alatt a város központjába juthatunk.
Ha teheted, ne hagyd ki ezt a kereskedelmi fellegvárnak, történelmi csodának, vagy éppen - este kivilágított épületei és szökőkútjai miatt - a fények városának nevezett szépséget!

Bon voyage !

 

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó