Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

A gránitszikla szigetre épült pompázatos kolostor, az impozáns apátság építése a 11. században kezdődött. Mont Saint Michel az 1000 éves templom amely fél napig sziget, fél napig szárazföld és egy kis Normandia partvidéke. Franciaország egyik csodája.

Mont-Saint-Michel - az óceán piramisa

Mont-Saint-Michel egyike Franciaország legragyogóbb gyöngyszemeinek, ahova már több mint 1000 év óta zarándokok és utazók tömegei vándorolnak.
A sziget, mely még most is misztikus jelentőséggel bír, a Couesnon folyó torkolatában, egyetlen kúp alakú, 78 méter magas gránitsziklatömb, mely Franciaország normandiai partjaitól 1 km-re, a La Manche csatorna árapálysíkságából emelkedik ki.

Mont-Saint-Michel - az óceán piramisa

Régen csak apály idején lehetett megközelíteni, így a csendes elszigeteltség a szigetre vonzotta a szerzeteseket, akik hamarosan kis kápolnát építettek itt.

A legenda szerint Szent Aubert-nek, Avranches püspökének 708-ban megjelent Szent Mihály arkangyal, és azt parancsolta, hogy a sziklán építsen kolostort. (A katolikus hagyomány szerint Mihály arkangyal a 7 arkangyal (főangyal) egyike, ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt, akaratereje hatalmas, Isten iránti hűsége megingathatatlan.) A kolostor legmagasabb tornyán (152 m) Mihály arkangyal szobra áll.

A kolostor első templomát 709. október 16-án fel is szentelték. Az építkezést csodás események kísérték és hamarosan zarándokhellyé vált, ahol 966-ban bencés apátságot emeltek.
A bencés templom építését 1020-ban kezdték és a majdnem 100 évig tartó munkálatok végén egy román stílusú, félköríves ablakokkal díszített és vaskos falakkal alátámasztott kolostor született. 

La Merveille 

A sziget másik nevezetessége a La Merveille (csoda) gótikus kolostor, amelyet 1211-ben II. Fülöp francia király kezdett el építtetni a sziget északi oldalán. A kolostor kárpótlás volt azért, mert a király 1203-ban felgyújtotta a templom nagy részét a szigetért vívott harc során.

Mont Saint- Michel - La Merveille 2

A szigetért a középkorban véres harcok folytak, királyok, hercegek, küzdöttek érte, majd a százéves háború idején (15. század) erődített falakkal vették körül.
A francia forradalom idején a bencés kolostort bezárták, és börtönné alakították át. A kolostor épületében a börtön 1863-ig működött. Victor Hugó ("az óceán piramisa" nevet adta a szigetnek "...mint valami fenséges, csodálatos piramis") már 1836-ban egy mozgalmat indított, hogy a szigetet és a kolostort műemlékké nyilvánítsák, 1874-ben el is érték és Franciaország történelmi műemlékévé nyilvánították.

1879-ben épült fel a szárazfölddel összekötő 1800 méter hosszú gát, így megszűnt szigetnek lenni.
Mont-Saint-Michel-en az apátsági templomot és kolostort helyreállították és 1922-ben újra vallási szertartások színhelye lett.
A kolostorerődítmény 1966-ban visszanyerte eredeti funkcióját, amikor a szerzetesek az első kegyhely ezeréves jubileumát ünnepelve egy vallási közösség visszaköltözhetett az apátság falai közé. 

Mount Saint-Michel - cadran soleil 

Mount Saint-Michel szigetén valódi turistalátványosság volt (ugyan csak rövid ideig működött), a világ egyik igazán egyedülálló alkotása, a napóra. A napóra számlapja a tengerben hatalmas területen helyezkedett el. A számjegyek elemei rozsdamentes acéllapokból álltak, melyeket a homokos, köves iszapban kellett rögzíteniük az építőknek.

Mount Saint-Michel - cadran soleil 3

A számlapok dagály idején is jól láthatóak voltak, a tengeri napóra gnomonja (mutatója) maga a Szent Mihály apátság hegyes tornya volt. 

A legjelentősebb tengermozgást a Cancale és a Mon Saint Michel öbölben lehet megfigyelni.

Jelenleg az erődapátság csak erős dagálykor (évente 50 nap) sziget és csak pár órára. Az öböl feltöltődött és a Couesnon-folyó vízmennyisége nem tudja megtisztítani a felhalmozott üledéktől.

A szikla alján lakóházak és boltok sorakoznak, itt állandó a látogatók nyüzsgése, míg fent a hegytetőn, az apátság területén meglehetős nyugalomban a szerzetesek élik mindennapjaikat.
A falu kapuinál ér véget a „Paradicsom útja", vagyis az a zarándokútvonal, amelyet a hívek Párizsból indulva tesznek meg.

Mont Saint-Michel 4

Ma évente 3,5 millióan látogatják ezt a csodás szigetet turisták és zarándokok egyaránt.
1979 óta az UNESCO Világörökség része. 

 

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó