Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Aquitánia Franciaország harmadik legnagyobb régiójának egyik szépséges állomása Périgueux (ejtsd: périgő). Ez a hely kétezer éve lakott, komoly római emlékei és sok középkori épülete van.

Az egykori Périgord grófság és püspökség székhelye, Périgueux, 29 ezer lakossal, Aquitaine-ban, Franciaország délnyugati részén, az Isle folyó mentén található. 

Périgueux

A település előkelő római város volt, majd a középkorban két szomszédos, rivális település egybeolvadásával született meg. Különösen érdekes a XII. századi román és bizánci stílusú katedrálisa és a hangulatos középkori negyede.
Jelenleg "4 fleurs"-rel elismert város. Périgueux Saint-Front Katedrálisa a Compostellába vezető zarándokút fontos állomása.
Mimos, a Pantomimszínészet Nemzetközi Fesztiválja, is Périgueux-ben kerül megrendezésre.

perigueux restes des arenes gallo romaines


Két jelentős pont körül torlódnak a város látnivalói. Az egyik a római aréna környéke, a másik az óváros, ahol a középkori városmagja található. Az Aréna romjai még ebben az állapotukban is impozánsak. Méretei nem túl nagyok, de ez csak a hasonló épületekhez viszonyítva igaz, mert a külső átmérője meghaladta a 100 métert.

Concours des villes et villages fleuris

A francia városok között versenyt hirdettek - pontosan nem tudom megmondani melyik évben kezdődött , talán 1959-ben -, a virágos város cím elnyeréséért. A legszebb, legtöbb virággal díszített városok minősítést kapnak. Ez a verseny a "concours des villes et villages fleuris", ahol 1-től 4-ig értékelik a város szépségét. 

villes et villages fleuris

Valójában már a XIX. században létezett a "culture de la Fleur" Franciaországban. Nagy gondot fordítottak a városok és falvak tisztaságára és szépségére, virágokkal történő díszítésére. Az 1920-as években "Villages Coquets" néven vált ismertté ez a verseny, de 1939-ben, a háború kitörésével megszűnt.

Jóval később, 1950-be indult útjára a "Routes Fleuris" program kertészetek együttműködésével, amelynek nagy sikere lett egész Hexagone honban. 1959-ben hatszáz önkormányzat vett részt ebben a programban.

1988-ban, közel harminc évvel később, a Conseil Généraux kapott megbízást, hogy újraélessze ezt a szép programot. Megelent a "Fleurir, c'est accueillir" szlogen és az egész ország örömmel csatlakozott a település-szépítési versenyhez.
1972 óta a "Comité National pour le fleurissement de la France" felügyelte és szervezte a virágosítást, de 2001-ben új elnevezést kapott - "Conseil National des Villes et Villages Fleuris" -, és napjainkban ezen a néven követi a városok, falvak közötti virágosítás és parkosítás versenyt.

 

 

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó