Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

 

Saint Malo Franciaország fallal körülvett kikötővárosa, Bretagne északi részén fekszik. Saint Malo a 16-18. század során egyike volt Franciaország legfontosabb kikötőinek.

saint-malo

Normandia Franciaország leghíresebb északi tájegysége két részre tagolódik: Felső-Normandiára (Haute-Normandie), amely a Szajna alsó folyása mentén terül el, Párizstól északra, s Alsó-Normandiára (Basse-Normandie), mely a fővárostól nyugatra fekszik. Bretagne északi partjánál lévő Saint Malo városa – 51 ezer, külterületeivel együtt 95 ezer lakossal –, amelyet a késő középkorban darab ideig a kalózok városaként emlegettek, a XVII. és a XVIII. század során egyike volt Franciaország legfontosabb kikötőinek. Saint Malo kalóz hagyományait a maiak sem titkolják, sőt büszkék rá. A hatalmas gránitszikla tetején álló Saint Malo nem csupán történelmi múltjáról, a magas kőfallal körülvett óvárosról, hanem tengerpartjáról is híres. Ezen a partszakaszon lehet megfigyelni földünk egyik legnagyobb árapály változását: a vízszint különbsége meghaladja a 13 métert!

Saint Malo leghíresebb szülötte Jaeques Cartier (1494–1554), aki a kanadai Szent Lőrinc folyó medencéjében fedezett föl új területeket, melyeket aztán I. Ferenc nevében legott francia birtokba is vett. A városka hajósai és kereskedői attól fogva élénk kapcsolatba kerültek a távoli földrésszel. Saint Malo kalóz hagyományait a maiak sem titkolják, sőt büszkék rá.

Saint Malo óvárosának zegzugos, szűk utcácskái igazi középkori hangulatot árasztanak. Itt található a Saint Vincent-katedrális, amely a XI. századtól kezdve messze földön híres gyűjteménye a festett üvegablakoknak. A várfal mellvédjéről kitűnő kilátás nyílik Mont-Saint-Michel szigetére, amely egy, a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche-csatorna vízéből kiemelkedő gránitszikla, s mely már a X. században hadászati-stratégiai jelentőséggel bírt.

A korabeli legendák szerint 708-ban Avranches püspökének, a későbbi Szent Aubert-nek megjelent Szent Mihály arkangyal, s megparancsolta, hogy a tengerből előbúvó sziklán kolostort építsen. A vonakodó püspök kalapjára az arkangyal lyukat égetett, minekutána a kolostor első templomát még abban az esztendőben, október 16-án felszentelték. Maga a kolostor a normann építészet egyedülálló remeke.

 

 

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó