Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Hírek

A Maliból kivonuló 20 km hosszú francia katonai konvoj. Közel tíz évig tartózkodtak az országban.(Fotó: Youtube / Investigations et Enquêtes)

Mali és a Közép-Afrikai Köztársaság után Burkina Fasóból is kivonultak a francia rendfenntartók. Az így keletkező vákuum minden bizonnyal változásokat idéz elő francia Afrikában. A helyzet nem tűnik kedvezőnek az ott élő lakosságra, köztük a keresztényekre, így a nyugati kultúrára, francia nyelvre nézve.

Christophe Lecourtier átadta megbízólevelét Nasser Bourita külügyminiszternek

Pár nappal Marokkóba való érkezése után Christophe Lecourtier átadta megbízólevelét Nasser Bourita külügyminiszternek.

Luc Hallade, Franciaország burkina fasói nagykövete (balra) és Laurent Michon tábornok, a Barkhane-erők parancsnoka. Fotó: AFP

A Párizs és Ouagadougou közötti kapcsolatok megromlottak, ami szakadás veszélyét is magában hordozza.

Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője. Fotó: AP

Irán figyelmeztette Párizst, hogy reagálni fog, miután a Charlie Hebdo francia szatirikus magazinban sértő karikatúrák jelentek meg Ali Khamenei ajatollahról.

Omar Sy az első világháborús filmben - ahogy még eddig nem láttuk

Omar Sy meglepődik, hogy a franciákat jobban foglalkoztatja az ukrajnai, mint az afrikai háborúk.

A Francia Politika műsora a Heti TV stúdiójában készült.

Note de lecture par Philippe Boulanger sur le livre de Katy Cantagrel, Árpád Göncz. La mémoire de la Hongrie démocratique, biographie d’Árpád Göncz, premier président de la IIIe République de Hongrie au sortir du communisme. L'article de Visegrád Post.

Burkina Faso elrendelte a Radio France Internationale (RFI) "azonnali és további intézkedésig tartó" felfüggesztését, különösen azzal vádolva azt, hogy egy "terrorista vezetőnek" tulajdonított "megfélemlítő üzenetet" közvetített - jelentette be a burkinai kormány szóvivője.

Párizs, 2022. november 11. Novák Katalin köztársasági elnök (b2) beszél, mellette Vjosa Osmani koszovói elnök (j2), Pascal Boniface, a Francia Nemzetközi és Stratégiai Ügyek Intézetének alapító igazgatója (j) és Jean-Marie Guéhenno, a Humanitárius Párbeszéd Központ vezető tanácsadója (b) panelbeszélgetésen a párizsi Békefórumon, a Palais Brongniartban 2022. november 11-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Közös nyilatkozatot adott ki a francia Szenátus elnöke és a magyar köztársasági elnök.

A frankofón ország diplomáciai erőfeszítések mellett gazdasági fejlesztéssel is stabilizálja a déli területeket.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó