Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Kövek estek le a Notre-Dame boltozatos mennyezetéről a múlt havi hőhullámok után – tájékoztatott a francia kulturális minisztérium.

Továbbra is omlás veszélye fenyegeti az óriási tűzvésztől az utolsó pillanatban megmentett párizsi Notre-Dame-székesegyházat, a “szükséghelyzet” indokolja az ólommérgezés veszélye miatt félbehagyott megerősítési munkálatok újrakezdését – emlékeztetett szerdán a kulturális minisztérium.

Az AP idézi a tárca egyik tisztviselőjét, aki arról beszélt, hogy a hőség kiszárította a köveket tartó habarcsot. Mint mondta, a károk nem súlyosak, de továbbra is fennáll a XII. századi katedrális omlásának veszélye.

A munkát a székesegyházban felfüggesztették az ólommérgezés veszélye miatt. “Az államnak a munkálatokban érintett minden szerve abszolút prioritásként kezeli az építkezésen dolgozók egészségét, minden más megfontolás elé helyezve” – magyarázta a minisztérium, amelyet több civil szervezet hanyagsággal vádolt meg, egyebek mellett az ólommérgezés veszélyének semmibevevése miatt.

A minisztérium sürgeti, hogy takarítsák el a veszélyes törmeléket, és dúcolják alá az áprilisi tűzben súlyosan megsérült épületet.

Forrás: 24.hu

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó