Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Franciaország szén-dioxid-kibocsátás csökkentésre hivatkozva betiltotta a rövid távolságú belföldi repülőjáratokat, mivel a francia kormány törekszik arra, hogy csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. 

A francia nemzetgyűlés hétvégén megszavazta a rövid belföldi repülőjáratok tiltásáról szóló törvényt, egy újabb, formális szavazás után ezzel hamarosan megszüntetik a vasúttal könnyedén helyettesíthető útvonalakat.

Az új jogszabályt a korábban kitűzött klímacélok elérése érdekében fogadták el a parlament alsóházának képviselői, céljuk, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkentsék az ország károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A döntéshozók szerint ebben kulcsszerepe van a közlekedésnek, különösen a repülésnek, mert ez most nagyon sokat tesz hozzá a légköri szennyezéshez.

Emiatt minden olyan repülőjáratot betiltanak, amely kiválható legfeljebb két és fél órányi vasúti utazással.

Ennek előnye a kilométer alapú szabályozással szemben az, hogy a rosszabb vasúti infrastruktúrával rendelkező régiók és útvonalak nem szenvednek hátrányt, az itt utazók továbbra is választhatják a repülést.

Az új törvényt sokan problémásnak látják, szerintük Emmanuel Macron elnök választási ígéretei között sokkal ambiciózusabb reformok szerepeltek. Ha ez nem lenne elég, a napokban jelentették be, hogy az Air France négymilliárd eurós tőkeemelést kap, amivel a francia állam csaknem megduplázza tulajdonrészét.

Agnes Pannier-Runacher ipari miniszter visszautasította a légiközlekedési ágazat kritikáját, miszerint nem a világjárványból való felépülés a belföldi repülések betiltásának az ideje, és kijelentette, hogy nincs ellentmondás a mentés és a klíma törvényjavaslat között.

"Tudjuk, hogy a légiközlekedés hozzájárul a szén-dioxidhoz, és hogy az éghajlatváltozás miatt csökkentenünk kell a kibocsátást" - mondta a miniszter a Europe 1 rádiónak. -"Mindeközben támogatnunk kell vállalatainkat is, és nem szabad hagynunk, hogy elhulljanak."

A légiforgalom 2024 előtt nem fog tudni visszatérni a válság előtti szintre - jósolják a McKinsey elemzői.

Francia nyelvű hírek:  https://www.lindependant.fr/2021/04/11/interdiction-des-trajets-courts-en-avion-quels-vols-sont-concernes-9481664.php

 

Forrás: airportal / lindependant

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó