Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

2020 tavaszán avatnák fel, akár napi egy tonna zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak majd róla.

A különleges kertészet helyszíne a Porte de Versailles, annak a 6. számú pavilonnak a teteje, ahol kétévenként a párizsi autószalont rendezik. A négyszögletű veteményes kert több mint 14 ezer négyzetméter területű lesz és 30 különböző fajta növényt termesztenek itt – írja a Guardian.

Az Agropolis társaság ősszel kezd hozzá a megvalósításhoz. Pascal Hardy, a cég alapítója szerint céljuk egy olyan mintagazdaságot létrehozni, amely világszerte modellként szolgálhat a fenntartható termelésnek.

Ugyanakkor olyan minőségi termékeket akarnak kínálni, amelyek a természet ciklusainak ritmusában érnek.

A kertben nyitnak egy a városra szép kilátást nyújtó vendéglőt és egy bárt mintegy 300 férőhellyel. A kínálat a helyben termesztett, az idénynek megfelelő zöldségeken és gyümölcsökön alapul. Az üzemeltető a Le Perchoir nevű háztetőkön működő étteremhálózat lesz.

A termesztés módját illetően az Agropolisnál elárulták, hogy azt termőföld nélkül, a gyökerek öntözésével oldják meg, úgynevezett aeroponikus technikával. Nem használnak rovarirtókat, vagy más vegyszereket és remélik, hogy olyan bőséges mennyiséget érhetnek el – főszezonban akár napi egy tonnát is - hogy Párizs déli zónájának vendéglőit is el tudják látni, csökkentve ezzel a szállítási költségeket és az ezzel járó szennyezést.

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó