Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Párizs vízi közlekedésének fejlesztéséért felelős Seine Alliance azt tűzte ki céljául, hogy 2024-ig 100 százalékban elektromos járművekre cseréli a Szajnán üzemeltetett kirándulóhajókat. 

Ennek első lépése a Renault-val kötött megállapodás a villanyautók akkumulátorainak újrahasznosításáról. A lítium-ion akkumulátorokat az újrahasznosítás előtt újrakondicionálják, majd négy, speciálisan erre a célra legyártott vízhatlan, rozsdamentes tárolóban helyezik el a hajó két oldala mentén, az utasok ülései alatt. A teljes csomag össztömege 278 kilogramm, amely kevesebb, mint a korábban használt üzemanyagtank teljesen feltöltött tömege. A maximum 8 fő szállítására alkalmas hajók nagyjából kétórás túrákat tehetnek meg, amely után 2-3 óra alatt tölthetők fel újra teljesen.

A kettesével összekapcsolt energiatárolók két, egymástól független villanymotorhoz csatlakoznak, amelyek a két hajócsavart üzemeltetik 10 kW nominális, 20 kW maximális teljesítménnyel.

A Black Swan (Fekete Hattyú) az új generációs hajók előfutára lehet, amelyet 2020 első negyedévében állítanak majd menetrend szerinti forgalomba. Amennyiben a fogadtatása kedvező lesz mind az üzemeltetők, mind az utazóközönség részéről, az követendő példaként szolgálhat a francia főváros folyóján rendszeresen közlekedő mintegy 150 hajó számára, bemutatva, hogy a környezetbarát üzemeltetés számukra is elérhető alternatíva.

Forrás: aquamagazin

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó