Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Háromévi alapos kutatás és restaurációs munkák után az eredeti finom színárnyalatokkal várják a látogatókat a versailles-i kastélyban a francia királynék híres lakosztályai. 

Ezekben a helyiségekben 107 év alatt 19 francia királyi gyermek látta meg a napvilágot, három királyné és két trónörökös-feleség élt. XIV. Lajos 1682-ben költöztette ide az udvart, és innen menekült el a királyi család a forradalom alatt, 1789-ben.

Április 16-tól két kiállítás mutatja be a XVI. Lajost a nyaktiló alá követő Mária Antónia és az elfeledett Leszczynska Mária, XV. Lajos hitvese, valamint Maintenon asszony, XIV. Lajos morganatikus felesége életét.
A Tükörgaléria melletti királynéi lakosztályok 2016 januárja óta tartanak zárva, ami igencsak zavarta az évi mintegy 8 millió látogatót, tekintettel a Mária Antónia iránti rendkívüli érdeklődésre.
A bronztevéken álló úgynevezett szultánák órája, Mária Antónia híres mellszobra és Élisabeth Vigée Le Brun híres vászna – amely a királynét három gyermekével ábrázolja egy üres bölcső mellett – ismét a Királyné hálószobáját díszíti.

Helyreállították a Leszczynska Mária részére készített rokokó falfestményt is. A vastag rétegek mögé rejtőzött trompe-l’oeil (szemet becsapó festészet) visszanyerte árnyékhatásait, kényes kékesszürke színét, amelyen az aranyozott reliefek, indák, ablakkeresztfák illúziói kirajzolódnak.

Francois Boucher-nek a királyné erényeit – irgalmasság, kegyesség, bőkezűség és bölcsesség – jelképező szürke színeiről sikerült eltávolítani a sárga hatást keltő, az idők során oxidálódott átfestéseket és lakkokat.

Az egymásba nyíló termekben – Őrök terme, Előszoba, a Nemesek szalonja és a Királyné hálószobája – először a tűzbiztonsági és légtisztító berendezéseket kellett korszerűsíteni.
A Lajos-Fülöp idején beszerelt fűtőtestek túlságosan meleg levegőt fújtak be. Nyáron a plafon alatt a hőmérséklet a 45 Celsius-fokot is elérhette, ami tönkretette a festést.

“A légcsatornáknak a falakban történő elhelyezéséhez le kellett bontani a dekorációt, a faborítást. Nagyon finom, az éghajlathoz alkalmazkodó légbefúvó, illetve a nedvességet szabályozó rendszert építettünk be” – mondta el Laurent Salomé, a versailles-i múzeum igazgatója.
Asztalos- és aranyozóműhelyek is részt vettek a munkában. A Nemesek szalonjának kárpitjainak pontos másolatát a Tassinari és Chatel selyemmanufaktúra szőtte.

Az Őrök termében megmaradt a XIV. Lajos korabeli hieratikus stílus, bár elhasználódott és kopott volt. A restaurálás során sikerült helyreállítani az értékes színesmárvány-burkolatot. Megtisztították a zsíros kosztól a királynak az ókori témák iránti vonzalmát bemutató Noel Coypel-festményeket is.
A munkák finanszírozásában a francia állam, maga a versailles-i kastély, valamint mecénások, közöttük a Versailles Amerikai Barátai nevű szervezet vett részt.

Leszczynska Mária művészi ízlését menyének, a trónörökös feleségének szomszédos lakosztályában megnyíló kiállítás mutatja be. A tapintatos és finom ízlésű lengyel asszony 42 évig élt Versailles-ban, számos műalkotást rendelt. Egy másik kiállítás – egy rendszerint zárva tartó épületrészben – Maintenon asszonyt mutatja be a “majdnem királynéról”, Paul Scarron író özvegyéről, XIV. Lajos későbbi titkos, odaadó hitveséről készült – nem ritkán rosszindulatú – ábrázolások révén.

Forrás: MTI

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó