Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A Párizshoz közeli Villers-Cotterets hajdani királyi kastélyában a múlt számos fontos emlékét, köztük I. Ferenc teniszpályáját is feltárták.

A francia nemzeti régészeti kutatóintézet (INRAP) tudósai 2019 óta dolgoznak a Párizstól mintegy 80 kilométerre fekvő helyszínen.
I. Ferenc itt írta alá 1539-ben a Villers-Cotterets-i rendeletet, amely a latin a francia nyelv kizárólagos használatát írta elő az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban.

A rendeletre emlékezve jövőre Villers-Cotterets lesz a francia nyelv nemzetközi városa. Látogatói üvegborítás alatt megcsodálhatják annak a pályának a maradványait, ahol a mai tenisz ősét (jeu de paume) játszották, amelyet I. Ferenc király és a kor nemes urai nagyra értékeltek.

I. Ferenc francia király kastélya Villers-Cotterêts-ben
Fotó: FRANQUELIN

A teniszpálya a kastélyon kívül volt általában, kastélyudvaron belüli elhelyezése „nem igazán jellemző” – magyarázta az APF-nek Aurélie Raffin, a régészek egyike.

És francia nyelven:

https://france3-regions.francetvinfo.fr/hauts-de-france/aisne/a-villers-cotterets-dans-l-aisne-des-fouilles-archeologiques-revelent-les-vestiges-medievaux-du-chateau-royal-1971211.html

Forrás: demokrata / francetvinfo

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó