Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A párizsi székhelyű építészpáros, Anne Lacaton és Jean-Philippe Vassal kapta idén az elismerést.

A nyerteseket Tom Pritzker, az elismerést szponzoráló The Hyatt Foundation elnöke jelentette be.

„Legyen szó magán- és szociális lakásokról, kulturális és tudományos intézményekről, közterekről és városfejlesztésről, Lacaton és Vassal mindig a már létező struktúrák fényében gondolják újra a fenntarthatóságot, olyan projekteket létrehozva, amelyek a már rendelkezésre álló elemek számba vételével indulnak” – írták közleményükben a szervezők.

Lacaton szerint a „jó építészet nyitott az életre. Nem szabad, hogy erőteljesen kifejező vagy hatást keltő legyen, hanem legyen valahogy ismerős, jól használható és gyönyörű, legyen képes csendben támogatni a benne zajló életet”.

A páros 1987-ban alapította meg a Lacaton & Vassal-t Bordeaux-ban, majd 2000-ben Párizsba költöztette át a vállalkozást.

Egyik legjelentősebb projektjük egy eredetileg a hatvanas évek elején emelt, 17 emeletes épület átalakítása volt 2011-ben. Az egyik betonhomlokzatot eltávolítva teraszokat és csodás panorámát kínáló hatalmas ablakokat alakítottak ki, hogy növeljék a lakóterületet.

A Lacaton & Vassal nevéhez fűződik továbbá a párizsi Palais de Tokyo múzeum 2012-es átalakítása is: csaknem 20 ezer négyzetméterrel növelték az intézményt, részben új, föld alatti terek kialakításával.

A 100 ezer dollár (31 millió forint) pénzjutalommal és egy bronzmedállal járó Pritzker Építészeti Díjat 1979-ben alapította a néhai vállalkozó, Jay A. Pritzker és felesége, Cindy.

Francia nyelven: https://www.batiactu.com/edito/anne-lacaton-et-jean-philippe-vassal-laureats-prestigieux-61436.php

Forrás: baon / batiactu

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó