Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A tavalyinál jóval kevesebb szőlőtermésre számítanak az idén Franciaországban. Míg egyes borvidékeken, így Jurában a fagy, másutt pedig, például Languedocban az erős napsütés károsította a szőlőfürtöket a tenyészidőszakban.


A francia agrárminisztérium statisztikai hivatal, az Agreste előzetes termésbecslései szerint 2018-hoz képest 6-13 százalékkal kevesebb bor terem az idén. Eszerint2019-ben nagyjából 43-46 millió hektoliter bortermés várható, a minőség azonban még nem jelezhető előre.

Több bortermelő szerint azonban még nem lehet pontosan megbecsülni a várható bortermést, mivel, még sok idő van hátra a szüretig, így addig még sok minden történhet. A hivatalos beszámoló szerint a virágzáskori hideg idő és esőzés több régióban is visszavetette a termést. A Languedoc-Roussillon borvidéken azonban a legnagyobb kár csak júniusban érte a szőlőket, amik az erős napsütéstől és hőségtől megperzselődtek, a tőkék úgy néznek ki, mintha leforrázták volna őket, számol be Jérôme Despey, a Hérault térségi agrárkamara elnöke. A helyzet miatt a térségbe látogatott Didier Guillaume agrárminiszter is. A hatóságok július végén óvintézkedésekre, a tőkék takarására hívták föl a borvidék szőlőtermelőinek a figyelmét, egy újabb hőhullám érkezése miatt.

A Jura bortermő területen ezzel szemben a késői fagy mintegy 40 százalékkal csökkentette a várható szőlőtermést.

A szakértők szerint, ha marad a szárazság és a hőség, vízstressztől szenvedhetnek a tőkék. Az Agreste adatai szerint július elsején a legtöbb bortermő helyen a 30 éves átlag alá csökkent a talajok nedvességtartalma.

Bordeaux-ban azonban derűlátóbbak a borászok. Bár a városban július utolsó hetében megdőlt az eddigi hőségrekord, és valóban kevesebb lehet a szőlő tavalyhoz képest, de vízstresszel nem számolnak a gazdák, ugyanakkor a száraz időjárás jelentősen mérsékelte a kórokozónyomást az ültetvényekben.

Forrás: magyarmezogazdasag, Pap Edina

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó