Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Kenza Aloui és Inés Weill-Rochant két fiatal lány, akiket nevezhetünk tudatlannak, ultraoptimistának vagy csak illúzióikhoz ragaszkodó naivnak. 

Mindenesetre 2014-ben, amikor az izraeli-palesztin feszültség legutoljára a tetőfokára hágott (ha egészen pontosak akarunk lenni, egy kicsit előtte) a korábbi egyetemi csoporttársak Zarándok Fesztivált szerveztek Franciaországban, amelyre izraeli és palesztin művészeket hívtak meg. Az egyedülálló kezdeményezés végül a Belleville-ihez hasonló összecsapások NÉLKÜL zajlott le.

"1114 vendéget fogadtunk, teltházas esték voltak erőszak és az ilyenkor megszokott viták nélkül" - meséli Inès. Teljesen függetlenek vagyunk kormányzati szervezetektől, a finanszírozásunk crowfunding útján történt, így a művészek rögtön csatlakoztak a projekthez - teszi hozzá Kenza.

Videó a tavalyi programról:

A barátnők 2015-ben is megismétlik a programot, harminc önkéntes izraeli és palesztin művészt hívtak meg a költézet, mozi, zene, slam, tánc, divat, fotózás és szobrászat területéről.

Kezna és Inès nem tesz kísérletet, hogy a két nemzet közötti konfliktust értelmezze, különösen nem hogy megoldja. Arról van inkább szó, hogy perspektívát nyissunk a párizsiak számára, hogy egy megkerülhetetlen témához megfelelő megközelítést, alapot adjunk. "A célunk az, hogy a politikusok helyett átadjuk a szót a művészeknek, hogy a kapcsolat a két társadalom között közvetlenebb és a lehető legtisztességesebb legyen. Ez egy utazásra szóló meghívás" - foglalja össze Inès.

Quoi ? • Festival Pèlerinage en décalage. L'événement sur FacebookLe programme en détails.
Où ? • La Bellevilloise, 19-21 rue Boyer Paris 20e.
Quand ? • Les samedi 13 et dimanche 14 juin 2015, 11h à 23h puis 12h à minuit.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó