Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A világ legnagyobb egykupolás üvegháza készül a Franciaország északi részén lévő tengerparton, mely madaraknak, pillangóknak, egzotikus növényeknek ad majd otthont.

A 20 ezer négyzetméteresre tervezett, 35 méter magas kupola 2024-re épül fel a Côte d’Opale nevű partszakaszon. A kupola belső hőmérsékletét 26 fokosra tervezték, amely ideális a különféle madaraknak, pillangóknak, halaknak, kétéltűeknek és egzotikus növényeknek. A Greenhouse Tropicalia látogatóit trópusi légkör fogadja, lenyűgöző színű pillangókkal és kolibrikkel.

A Coldefy & Associés kupola, amelyben nem lesznek oszlopok, energetikai szempontból önnfentartó lesz. Az összes hőt, amelyet az üvegházhatás előidéz, újrahasznosítja, a fölös energiát pedig a környező épületekbe vezetik.

A Velencei Építészeti Biennálé kiállításán építészeti modellek, rajzok, vázlatok és videók mutatják be a Tropicalia építészeti és mérnöki sajátosságait, valamint egyedülálló légkezelési technikáját. Szó lesz a trópusi állat és növényvilág kutatásának jelenlegi állásáról, valamint az ökoszisztémára, a bolygóra és az egészségre gyakorolt hatásáról. A kiállítás a „Hogyan fogunk együtt élni?" kérdésre keresi a választ a 2021-es építészeti biennálé témájára rímelve, az esemény május 22-e és november 21-e között tart nyitva.

Itt lehet olvasni / meghallgatni franciául:

https://www.franceculture.fr/emissions/le-reportage-de-la-redaction/tropicalia-serre-geante-ecoresponsable-ou-non-sens-ecologique

 


Forrás: travelo / Zuecca Projects / franceculture

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó