Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Tutanhamon sírját 1922-ben fedezte fel Howard Carter és Lord Carnarvon.

A sír feltárása utáni események és halálesetek következtében kapott szárnyra a máig jól ismert legenda, a „fáraó átka”, mely világszerte annyira felcsigázta az embereket, hogy az 1967-ben a Petit Palace-ban debütáló egyiptomi kiállítás a 20. század legnagyobb archeológiai szenzációjává vált. A kiállítást akkoriban 1,2 millióan látták.

Idén Tutanhamon kincsei ismét visszatérnek Párizsba egy különleges kiállítás keretében, melynek a Grande Halle de la Villette ad otthont. Az „Arany Fáraó kincsei” kiállítás 2018 márciusában nyitotta meg kapuit Los Angelesben, jelenleg a gyűjteményt Párizsban láthatják az Egyiptom rajongók szeptemberig „Tutanhamon, a fáraó kincsei” címmel.

A pazar gyűjteményben több mint 150 tárgy kerül bemutatásra Tutanhamon sírjából – melyek közül számos tárgy még sosem hagyta el Egyiptomot ezelőtt. A kincsek között olyan ékszer különlegességekből álló válogatást csodálhatunk meg, melyet Tutanhamon testén találtak, az arany halotti maszkját, aranyozott faágyat és sok más különleges műalkotást – köztük Ámon isten Tutanhamont védelmező szobrát, melyet a párizsi Louvre adott kölcsön a kiállításhoz.

Tájékoztató jellegű videó: 

Párizs után november elejétől Londonban látható a kiállítás.

Forrás: viláutazó, futura-sience

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó