Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Villeurbanne, a közép-franciaországi Lyon egyik elővárosa kapta meg a kultúra francia fővárosa címet, amelyet először ítéltek oda a "városi kulturális projekt" ösztönzésére - közölte kedden a francia kulturális minisztérium.

Villeurbanne 2022-ben is viselheti a címet, amellyel egymillió eurós állami támogatás is jár. A dotációval a kormány az önkormányzatokat kívánja helyi művészeti projektek létrehozására ösztönözni. "Az ipari múltjáról ismert Villeurbanne, ez a fiatal és növekedőben lévő lakótelep a fiatalságot jelölte ki városi kulturális projektje erejének és közönségének" - írta indoklásában a döntőbizottság, amely üdvözölte, hogy a 150 ezer lakosú település népnevelési hagyományai megtartását, konkrét tevékenységeiben pedig a művészeti és kulturális oktatás megújítását tűzte ki célul.

A lyoni elővárost, amely elsősorban 1920-ban létrehozott színházáról, a Théatre national populaire-ről (TNP) ismert, nyolc pályázó közül választotta ki a tárca.

Az egyik legnagyobb francia város, Lyon mellett található Villeurbanne eredeti és ambiciózus kulturális projektjeiről, köztük utcafesztiváljáról országosan is ismert, és a lakótelepen zenei iskola, kortárs képzőművészeti intézet és az úgynevezett "Könyv, kép és hang háza" is működik.

A kultúra francia fővárosa címet az Európa kulturális fővárosa címhez hasonló kritériumok alapján ezentúl kétévente ítéli oda a kulturális minisztérium egy 20 ezer és 200 ezer közötti lakosú település vagy agglomeráció kulturális projektjének.


Villeurbanne devient la première "Capitale française de la culture"

Ce mardi, Villeurbanne a été désignée « Capitale française de la culture 2022 », face aux villes de Brest, Laval, Le Mans, Saint-Paul de la Réunion, Sète et la communauté de communes du Val Briard. Villeurbanne est la première ville à obtenir ce nouveau label créé par le ministère de la Culture pour « valoriser un projet culturel ambitieux ».

La ville va bénéficier pendant toute l’année 2022 de ce label qui s’accompagne d’un financement d’un million d’euros, apporté à parité par le ministère de la Culture et la Caisse des Dépôts. Ce label est censé stimuler la commande publique et artistique de la municipalité.

Une politique culturelle originale et ambitieuse
« Villeurbanne, riche de son histoire industrielle, cité jeune et en croissance, a choisi la jeunesse pour force et cible de son projet culturel urbain », a relevé le jury, en se félicitant que cette ville de 150.000 habitants « entende renouer avec sa tradition d’éducation populaire et innover dans ses actions d’éducation artistique et culturelle ».

Villeurbanne est surtout connue pour son Théâtre national populaire (TNP), centre dramatique national créé en 1920 dans l’ancien bâtiment de la Maison du peuple au cœur du quartier historique des Gratte-Ciel, utopie moderniste des années 1930.

Mais, dans l’ombre de sa voisine lyonnaise, la ville affiche une politique culturelle originale et ambitieuse, avec notamment le festival de rue des « Invités de Villeurbanne ». Cette cité abrite une Ecole nationale de musique, un Institut de l’art contemporain et une Maison du livre, de l’image et du son.

Le label « Capitale française de la culture » va désormais distinguer tous les deux ans un projet culturel d’une commune ou d’un groupement de communes de 20.000 à 200.000 habitants, dans la lignée des Capitales européennes de la culture.

Source: turizmus / 20minutes

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó