Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Az angol már évtizedek óta a nemzetközi politikai élet legfõbb nyelvének számít, s hiába van az ET székhelye Strasbourgban, itt is gyakrabban lehet hallani a tanácskozásokon, mint a franciát. Így azután a képviselõk nem szoktak tiltakozni használata ellen. Ám a mostani esetnek volt egy sajátos vonása: a megszólaló bankelnök maga is francia, aki a párizsi kormány hathatós támogatásával került posztjára.

A távozó képviselõk azt vetették Trichet szemére, hogy noha jól tudja, milyen elkeseredett harcot folytat a francia közélet minden személyisége anyanyelvük nemzetközi szerepének megõrzéséért, mégis angolul beszélt egy olyan ülésen, ahol - lévén mindkettõ hivatalos nyelv - nyugodtan elmondhatta volna franciául is felszólalását. Trichet azzal védekezett, hogy az Európai Központi Bankban az angol a munkanyelv, egyébként pedig beszéde második részét eleve franciául akarta elmondani. Ezt azonban a francia képviselõk már nem hallották: az elsõ angol szavak után elhagyták a termet, hiába fordult hozzájuk Trichet, kérve, hogy ne távozzanak. (MTI)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó