Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A körlevél szerint „ellen kell állni annak az Európai Bizottság részérõl tapasztalható gyakorlatnak, hogy három munkanyelv – az angol, a francia és a német – egyre inkább háttérbe szorítja a többi európai nyelvet”. Berlusconi egyúttal arra biztatja a minisztereit, hogy tegyenek jogi lépéseket, ha az olasz nyelvû brüszszeli anyagokban hibákat fedeznek fel.

Az olasz kormányfõ a jelek szerint olyannyira komolyan gondolja Dante nyelvének védelmét, hogy Franco Frattini volt EU-biztos személyében európai szinten ismert politikust bízott meg a hadmûvelet vezetésével. Természetesen a jelenlegi olasz biztos, a közlekedést felügyelõ Antonio Tajani is megteszi a magáét: brüsszeli kabinetjében az olaszt tette munkanyelvvé, és hazai típusra cserélte német szolgálati autóját.

Nem Olaszország az egyetlen tagállam, amelynek vezetõi kiállnak a nyelvi sokszínûség megõrzéséért. Berlusconi elõzetesen egyeztetett a spanyol kormánynyal, amelyet szintén károsan érint a három nagy nyelv dominanciája. Ugyanakkor az elvben kedvezményezett, ám a gyakorlatban csak másodhegedûsként muzsikáló németek és franciák is igyekeznek javítani a pozícióikat.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó