Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Azóta a lista 18 ezer nevet tartalmaz és naponta tovább nõ, mert a honlap látogatói saját információik alapján is adnak hozzá új neveket. A történészek szerint 40 ezer is lehetett a kivégzettek száma, csak Párizsban 17 ezer - írta a Corriere della Sera címû olasz napilap.

A weboldalt százezrek látogatják. A terror áldozatainak, becslések szerint, ötmillió leszármazottja van. Akad, aki tudja, hogy mi történt õsével, de nem akar foglalkozni szörnyû "látványosságokkal", amelyeknek színtere a Forradalom tere, a mostani Concorde-tér volt, amelyeken sok ember úgy vett részt, mint egy színházi elõadáson. És van, aki csak a lista böngészésekor szerez tudomást róla.

{mosimage}A guillotine-t Ignace Guillotin anatómiatanár találta fel, aki úgy ajánlotta, mint a kerékbe törésnél vagy a bárddal való lefejezésnél gyorsabb, humánusabb kivégzési módot. A guillotine-t 1792-ben vezették be hivatalosan és csak 1981-ben érvénytelenítették a halálbüntetéssel együtt Franciaországban. Az utolsó kivégzést 1977-ben hajtották végre vele. (Forrás: Múlt-kor/MTI)

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó