Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Sok fiatal választja a nyelvtanulás azon módját, hogy hosszabb rövidebb ideig külföldre megy dolgozni, azonban az esetek többségében a nyelvtudás megszerzése elmarad – figyelmeztetnek a szakértők.

Az Ipsos 2011. év végi kutatása szerint a fiatalok harmada szeretne külföldön dolgozni, negyven százalékuk nyelvtanulási céllal. Úgy gondolják, összekötik a kellemest a hasznossal, egy kis pénzt is keresnek és mellette használható nyelvtudásra tesznek szert. Utóbbiban sajnos csak nagyon kevesen járnak sikerrel.

Tévhit, hogy a kellemest a hasznossal

Gyakori probléma, hogy a fiatalok használható nyelvtudás nélkül vágnak a nagyvilágnak. Sokan gondolják úgy, hogy majd munka közben rájuk ragad a nyelv. Ez sajnos tévhit. A nyelvtudás nélkül végezhető munkák ritkán adnak lehetőséget a nyelvtanulásra. Ezzel szemben könnyen találhatják magukat hasonló, vagy még gyengébb nyelvtudású lengyelek, ukránok és honfitársaink között, nem anyanyelvi közegben. Ilyen környezetben nem lehet megtanulni egy nyelvet.

Alapszintű nyelvtudás nélkül NE!

Alapszintű nyelvtudás nélkül nem szabad külföldre menni nyelvtanulási céllal. Az alapokat itthon kell megszerezni, legalább a leghétköznapibb dolgokat ki kell tudni fejezni ahhoz, hogy külföldön eredményesen tanulni tudjunk - tanácsolja Bacsa Andrea, a MasterClass szakértője.

Hozzátette: Még itthon is nehéz a munka mellett tanulni. Illúzió azt gondolni, hogy egy alapszintű nyelvtudás nélkül, egy nem anyanyelvi közegben könnyebben fog menni.

Készítsünk tervet!

Az eredményes nyelvtanulás titka a tervezés! Tudni kell, hogy mi a célunk, milyen szintű nyelvtudást szeretnénk megszerezni és mennyi idő áll a rendelkezésünkre. Ennek megfelelően itthon kell felkészülni és tanfolyamokat vagy más lehetőségeket választani külföldön.

Ugyanis csak kevesen tudják, hogy akár középiskolai tanévet is lehet külföldön tölteni, vagy szakmát tanulni. Léteznek egyetemi csereprogramok, ösztöndíjak és szakmai gyakorlatok is melyekkel huzamosabb ideig külföldön élhet és tanulhat a fiatal. Ezek azért jó megoldások, mert a nyelvtudás anyanyelvi szintű lesz.

A tervezés azonban minden esetben nagyon fontos. Minden életkornak megvan a maga feladata és az a nyelvtudási szint, amit el kell érni ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célunkat. Például ha valaki szeretne 18 évesen külföldön dolgozni, ideális lenne, ha már 14 éves korától nyaranta két hetet külföldön töltene. Ezzel 18 éves korára megszerzi azt a nyelvi és kulturális hátteret amivel már nem mint takarító tud állás vállalni, hanem akár mint irodai alkalmazott. Ez a munka minőségében és fizetésben is hatalmas különbség és anyanyelvi közegben lehet dolgozni.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó