Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
M. Szebeni Géza könyve

{nomultithumb}Charles de Gaulle erkölcsi nagysága ma is példaként szolgálhat a politikusok számára - hangzott el egy az egykori francia köztársasági elnökről szóló könyv hétfői budapesti bemutatóján.

M. Szebeni Géza Charles de Gaulle - Egy konzervatív forradalmár című könyvének a Magyar Külügyi Intézetben (MKI) tartott bemutatóján Fejérdy Gergely, az MKI tudományos főmunkatársa kifejtette: Charles de Gaulle-t (1890-1970) soha senki nem tudta sarokba szorítani például azzal, hogy "titkos bankszámlája van Svájcban", vagy "erkölcsileg nem megengedhető nőügyei lennének". Vannak helyzetek, amikor érdemes előtérbe állítani egy-egy ilyen vezető életútját - mondta.    

M. Szebeni Géza hangsúlyozta: valóban olyan életutat akart bemutatni, amely erkölcsi nagyságról tanúskodik. Charles de Gaulle a 20. század második felének azon nagy politikusai közé tartozik, akik részt vettek Európa arculatának megteremtésében - mondta, hozzáfűzve, ezek az emberek magas erkölcsi mércét állítottak fel, és nem biztos, hogy ma van olyan politikus, aki ennek megfelel.    

Fejérdy Gergely úgy látja, az egykori francia politikus jelentőségét az adja, hogy  a második világháború után forradalmi, újító gondolatai voltak a politikai berendezkedésről.    

Az MKI kutatója a bemutatott kötetről elmondta: Charles de Gaulle-ról eddig mintegy háromezer életrajz jelent meg a világon, de magyar nyelven ilyen részletes művet még nem adtak ki, ezért mindenképpen hiánypótló. Úgy fogalmazott, "bátor vállalkozás" könyvet írni De Gaulle-ról, hiszen rengeteg információt kell megvizsgálni hozzá, és az is gondot okozhat, hogy sokféle vélemény ütközik a néhai politikusról.    

Kiss J. László, a Külügyi Szemle főszerkesztője bevezetőjében arról beszélt, hogy Charles de Gaulle, aki 1959-től 1969-ig volt Franciaország elnöke, megreformálta a francia államot, az ötödik köztársaság azonban - amelyet a néhai államfő alapított - ma nehéz helyzetben van: nincs gazdasági növekedés, magas a munkanélküliség, ráadásul megváltozott az ország pozíciója a kontinensen, az európai politika alakításában "Németország juniorpartnerévé" vált. (MTI)

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó