Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

Harmincegy magyar hallgató kap hosszú távú ösztöndíjat a francia kormánytól. Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete pénteken adja át a támogatásról szóló okleveleket Budapesten.

A francia nagykövetség kulturális osztálya, francia és magyar egyetemi oktatók, valamint a Magyarországon működő francia cégek képviselőiből álló zsűri választotta ki azt a harmincegy magyar hallgatót, akik összesen 120 millió forint értékű támogatásban részesülnek.

A hallgatói ösztöndíjak egy évre vagy 15 hónapra szólnak. A mester- vagy doktori képzések a párizsi Sorbonne mellett a legnagyobb francia városok intézményeiben, például Strasbourgban, Marseille-ben, Nantes-ban és Lille-ben lesznek. A tájékoztatás szerint a hallgatók közül a legtöbben politikatudományi vezetőképzésben részesülnek ősztől.

A francia kormány 1990 óta támogatja a magyar hallgatókat, ez alatt az idő alatt 20 milliárd forint értékben több mint 3600-an kaptak ösztöndíjat, közülük 2300-an mester-, mérnöki és doktori képzésben vettek részt.

"A francia kormány anyagi segítsége új lehetőségeket nyitott meg a magyar diákok előtt. Több egykori ösztöndíjasnak szakmai életében igazi fordulatot jelentett a franciaországi tanulás" - írták a közleményben. (MTI)

 

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó