Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

A nyelviskolai piac drasztikus leszűkülését eredményezheti az új felnőttoktatási törvény: a szaktárca szerint ugyan a jogszabály célja a felnőttképzés minőségének és átláthatóságának javítása, a szakképzők úgy látják, a kisebb iskolák kénytelenek lesznek a nagyokba integrálódni.

Négy-öt nagyobb nyelviskola maradhat a piacon, ha a szeptembertől hatályos új felnőttképzési törvény végrehajtási rendeletét a korábban kiszivárogtatott módon hirdetik ki - mondta a Napi Gazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a szakmai szereplőket tömörítő Nyelvtudásért Egyesület elnöke. A kisebb intézmények lemorzsolódása azonban nem most kezdődött, már a szakképzési hozzájárulás tavalyelőtti megszüntetése kedvezőtlenül érintette az iskolákat, ezt azonban TÁMOP-projektekkel igyekezett kompenzálni az állam - szakértők szerint sikertelenül.

A nyelviskoláknak korábban egyszeri 400 ezer forintot kellett fizetniük a vizsgahelyi akkreditációért, amit a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ végzett. Az eljárás eltörlésével hatósági engedélyezési és ellenőrzési rendszer indul, amelynek szabályai "szigorúbbak és differenciáltabbak" - közölte a nemzetgazdasági tárca. Szakértők szerint azonban az új rendszer csak "beleszól" az eddig olajozottan működő struktúrába. Az intézményi akkreditációval korábbról rendelkező iskoláknak az új hatósági eljárás során egyszeri 100 ezer forintot kell fizetniük, viszont minden további program engedélyezése további 60 ezer, egy másik intézménytől átvett program engedélyeztetése pedig újabb 30 ezer forintba kerül.

A rendelkezés azonban csak az akkreditációt már korábban megszerző intézményekre érvényes, az egyéni vállalkozó magántanárokra és a kisebb iskolákra vonatkozóan nincs sem átmeneti, sem végleges rendelkezés, illetve az is kérdés, hogy az eddigi moduláris rendszer megmarad-e. Eddig egy iskola egyszer fizetett akkreditációt egy alapfokútól felsőfokúig terjedő nyelvi programért, egyes információk szerint azonban a moduláris rendszert is megbontják, ami újabb tízezreket emészthet fel az iskoláknál, azaz jelentősen nőnek majd a költségek és bonyultabbá válik a működés - tette hozzá Rozgonyi.

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó