Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech
Christophe Lecourtier átadta megbízólevelét Nasser Bourita külügyminiszternek

Pár nappal Marokkóba való érkezése után Christophe Lecourtier átadta megbízólevelét Nasser Bourita külügyminiszternek.

Lecourtier, a Business France ügynökség korábbi vezetője azt a Hélène le Galt váltotta, aki – sajtóvisszhang szerint – itt töltött három éve alatt nem hagyott jelentős nyomot maga után, mások szerint számos hibát követett el posztján, mielőtt szeptemberben elhagyta az észak-afrikai királyságot.

A két ország kapcsolatának megromlásában az utolsó csepp lehetett a pohárban, amikor augusztusban közfelháborodást váltott ki, hogy kishíján elmaradt El Grande Toto rapper franciaországi koncertje, mert először elutasították a vízumkérelmét. A francia nagykövet ezt követően kommunikációs viharba került a Twitteren, amikor végül megadták a sztár beutazási engedélyét.

A lassú békülés Emmanuel Macron és VI. Mohammed decemberi telefonbeszélgetésével, majd az azt követő francia külügyminiszteri látogatással kezdődött, és az év végén megérkező új nagykövet érkezésével folytatódott. A váltással együtt eltörölték a marokkóiakkal szembeni, közelmúltban bevezetett vízumkorlátozásokat, amelynek kis híján az imént említett koncert is áldozata volt.

Január végén már

Franciaország nincs válságban Marokkóval

- biztosította a közvéleményt a francia külügyminisztérium szóvivője, válaszul a marokkói parlamenti képviselők kritikájára és a helyi média által indított heves franciaellenes sajtókampányra.

Franciaország szemmel láthatóan mindent megtesz a kapcsolat stabilizálása és jelenlétének fenntartása és a francia nyelv pozíciójának megőrzése érdekében.

 

A Marokkói TelQuel magazin podcastja a témában franciául:

A felolvasó használata

A honlapon található francia nyelvű szövegeket a beépített program felolvassa, ha kijelölöd a szöveget az egérrel. Ha nem tudod hogyan kell, nézd meg ezt a videót: 

Állásajánlatok
Bíró Ádám könyvei

Vive la langue française!

Oublie ton passé,
qu`il soit simple ou composé,
Participe à ton Présent
pour que ton Futur
soit Plus-que-Parfait !

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó