Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

2014 decemberében ismét beadtam pályázatomat a Magyar Ösztöndíj Bizottsághoz. Három szakos tanárként második idegen nyelvként tanítva a franciát, úgy éreztem, ismét szükségem volna arra a bizonyos, csak autentikus közegben megkapható feltöltődésre mind nyelvileg, mind módszertanilag. 

A franciák franciaságára, az ő szemléletükre, egy kicsit velük élni, gondolkodni a világ, és benne a nyelvtanítás kérdéseiről. Türelmesen vártam, de áprilisban már szerettem volna tudni: mi lett a sorsa a benyújtott ösztöndíj-kérelmemnek. (Bár akkor már sejtettem, hogy elutasításban lesz részem, de még reménykedtem...) Napokon keresztül csak automatikus válaszokat kaptam, míg végül megtudtam egy új referens nevét és elérhetőségét (átszervezés?) Az elérhetőség inkább formális volt, mert csak a harmadik mélemre érkezett válasz és ígéret az információ beszerzése ügyében. Újabb hetek elteltével (kissé már szomorúan és kétségbeesve) magam indultam a „francia szál“ irányába, ahonnan viszont 24 óra alatt megkaptam azt a legendásan gyönyörű hivatalos francia levélstílusban megírt – elutasítást, amelyet tanítani lehet.

Számomra az udvariasság az élet alapvető része, azt gondolom, minden (akár rossz) sokkal kellemesebb általa. És ebben a francia kommunikáció, és a franciák kommunikációja utolérhetetlen.

Gyógyír volt kicsit.

Chère Madame,

J’ai le regret de vous annoncer que votre candidature n’a pas été retenue pour l’édition 2015 des bourses d’été. Le jury a été sensible à la qualité de votre dossier mais deux éléments n’ont pas permis de vous sélectionner : la diminution du nombre de bourses accordées en raison d’un contexte budgétaire serré et le nombre élevé d’excellents dossiers en concurrence. Il faut aussi noter qu’une priorité a été accordée aux enseignants très actifs dans l’animation de notre dispositif « Franciaoktatás ».

Csak azt az utolsó mondatot, azt tudnám feledni... Ez a feltétel ugyanis nem szerepel a kiírásban...

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó