Bienvenu sur www.francianyelv.hu   A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Bienvenu sur www.francianyelv.hu GSpeech

VI. Mohamed marokkói király egy évtizede orientálja az ország gazdaságát a zöld energiákra és a szén-dioxid-mentes gazdaságra való áttérésre.

Vezetésével, a rabati királyi palotában 2022. decemberében tartott ünnepi konferencián a 2023-2027 közötti időszakra gigantikus fejlesztési tervet mutatott be az OCP Csoport*.

Az OCP Group egy marokkói állami tulajdonú foszfátkőbányász, foszforsav- és műtrágyagyártó. Az 1920-ban alapított cég a világ legnagyobb foszfát és foszfát alapú termékek „szupermajor” gyártójává nőtte ki magát, árbevételét tekintve pedig a világ egyik legnagyobb foszfát-, műtrágya-, vegyi- és ásványipari vállalata. (Forrás: Wikipédia)

Az OCP Csoport elnök-vezérigazgatója, Mostafa Terrab bemutatta a királynak a csoport első beruházási programjának eredményeit, amelyeket VI. Mohammed 2012-ben kiadott utasítására megvalósítottak. Műtrágyagyártási kapacitásának megháromszorozásával az OCP-csoport ma a világ egyik vezető foszfátműtrágya-gyártója és -exportőre.

Mostafa Terrab, az OCP vezérigazgatója
Mostafa Terrab, az OCP vezérigazgatója

A csoport a VI. Mohammed Politechnikai Egyetem (Université Mohammed VI Polytechnique, röviden: UM6P) kutatási és fejlesztési kapacitásaira támaszkodva kihasználja az új ipari és digitális technológiák által kínált lehetőségeket.

Mostafa Terrab bemutatta az uralkodónak az OCP Csoport új zöld beruházási programját. Ez a program a műtrágya-előállítási kapacitások további növelését célozza, miközben kötelezettséget vállal arra, hogy 2040 előtt szén-dioxid-semlegességet ér el, kihasználva az egyedülálló megújuló energiaforrásokat.

A nap- és szélenergiába való beruházással a csoport azt tervezi, hogy 2027-ig minden ipari létesítményét zöld energiával látja el.

Ez a szén-dioxid-mentesített energia fogja ellátni az új tengervíz-sótalanító kapacitásokat, amelyek kielégítik a csoport vízigényeit, valamint az OCP telephelyekkel határos területek ivóvízellátását és öntözését.

Ez a beruházás lehetővé teszi a világ legnagyobb ammóniaimportőre számára, hogy végül megszabaduljon ettől az importtól azáltal, hogy a megújuló energiák - zöld hidrogén - zöld ammónia ágazatba is befektet, és ezáltal belépjen a zöld műtrágyák és a különböző talajok és növények sajátos igényeihez igazított trágyázási megoldások piacára.

Ezt a törekvést az ipari, valamint az energetikai és a mezőgazdasági ágazatban működő kkv-kat támogató programok fogják támogatni, amelyek elősegítik egy innovatív nemzeti ökoszisztéma kialakítását, valamint új foglalkoztatási és szakmai integrációs lehetőségek megteremtését a fiatalok számára.

Az új program, amely megszilárdítja az OCP globális pozícióját, a 2023-2027 közötti időszakban mintegy 130 milliárd dirham (4 649 milliárd forint) globális beruházást, 70%-os helyi integrációs arány elérését, 600 marokkói ipari vállalat támogatását és 25 000 közvetlen és közvetett munkahely létrehozását irányozza elő.

A gigantikus projekt megvalósulása érdekében maga a király elnökölt a beruházási programmal kapcsolatos egyetértési nyilatkozat aláírása során, melyet a kormány és az OCP csoport írt alá. Kormányoldalról a belügyminiszter, a gazdasági és pénzügyminiszter, a vízügyi, az energiaügyi átmenet és fenntartható fejlődés, a beruházás, a konvergencia és a közpolitikák értékelése minisztere, másik részről az OCP elnöke és vezérigazgatója vállalta a program teljesítését.

A kijelölt francia nyelvű szöveg felolvasásához kattints a hangszóróra! Francianyelv.hu felolvasó